Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Włoskie filety (bazylia i mozzarella)

Składniki:

Czas przygotowania
40 do 50 minut

filety z kurczaka

  • ser mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • szynka parmeńska,
  • ruccola,
  • sos winegret.

Sposób przygotowania:

Robimy w filetach kieszonki i wypełniamy jest plastrem mozzarelli oraz liśćmi bazylii. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy na sałatce z ruccoli z dodatkiem winegretu.

  • Sos winegret

Składniki:
1 szklanka oliwy z oliwek,
1/4 octu winnego lub sok z cytryny,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
2 łyżeczki ostrej musztardy,
sól,
pieprz.


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej w szklance lub słoiczku, który można wstrząsnąć. Warto dodać do sosu również łyżeczkę miodu, który sprawi, że mieszanka nabierze wyrazistszego smaku.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Kruche i soczyste mięso z kurczaka sprawi, że w naszym daniu rozsmakuje się każdy, kto go...

2. Jakie zioła pasują do kurczaka?

Dodawanie ziół ma na celu nie tylko wzbogacenie smaku potrawy. Przyprawy pomagają w trawieniu...

3. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy