Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Włoskie filety (bazylia i mozzarella)

Składniki:

Czas przygotowania
40 do 50 minut

filety z kurczaka

  • ser mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • szynka parmeńska,
  • ruccola,
  • sos winegret.

Sposób przygotowania:

Robimy w filetach kieszonki i wypełniamy jest plastrem mozzarelli oraz liśćmi bazylii. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy na sałatce z ruccoli z dodatkiem winegretu.

  • Sos winegret

Składniki:
1 szklanka oliwy z oliwek,
1/4 octu winnego lub sok z cytryny,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
2 łyżeczki ostrej musztardy,
sól,
pieprz.


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej w szklance lub słoiczku, który można wstrząsnąć. Warto dodać do sosu również łyżeczkę miodu, który sprawi, że mieszanka nabierze wyrazistszego smaku.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

3. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy