Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Sałatka z serem pleśniowym i grillowaną piersią kurczaka

Składniki:

Czas przygotowania
30 minut

400 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • rukola lub dowolny mix sałat,
  • ok. 15 szt. czarnych oliwek,
  • 150 g błękitnego sera pleśniowego np. Lazur,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, posolić i popieprzyć, posmarować oliwą. Grillować na grillu węglowym lub elektrycznym lub na patelni grillowej, ostudzić. Ułożyć na talerzu sałatę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki, pokrojony w kostkę ser. Przygotować sos - umieścić wszystkie składniki w słoiku, energicznie potrząsnąć. Do sałatki dodać pokrojone w paski kawałki piersi kurczaka. Na gorącej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika, posypać nimi sałatkę. Całość zalać sosem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

2. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

3. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy