Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Sałatka z serem pleśniowym i grillowaną piersią kurczaka

Składniki:

Czas przygotowania
30 minut

400 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • rukola lub dowolny mix sałat,
  • ok. 15 szt. czarnych oliwek,
  • 150 g błękitnego sera pleśniowego np. Lazur,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, posolić i popieprzyć, posmarować oliwą. Grillować na grillu węglowym lub elektrycznym lub na patelni grillowej, ostudzić. Ułożyć na talerzu sałatę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki, pokrojony w kostkę ser. Przygotować sos - umieścić wszystkie składniki w słoiku, energicznie potrząsnąć. Do sałatki dodać pokrojone w paski kawałki piersi kurczaka. Na gorącej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika, posypać nimi sałatkę. Całość zalać sosem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

2. Jak wzbogacić bulion?

W zależności od przeznaczenia, bulion możemy wzbogacić na kilka sposobów. Jeśli rozpuścimy w...

3. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy