Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Sałatka z cytrusów z kurczakiem w sezamkach

Składniki:

Czas przygotowania
45 minut

Pojedyncza pierś z kurczaka Nasz Kurczak QAFP


marynata:


1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól, pieprz


panierka:


1 jajko
1 łyżka mąki
6 drobno pokruszonych sezamek
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól


sałatka:


1 grejpfrut
2 mandarynki
2 garści świeżego szpinaku
1/2 owocu granatu


dip:


2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kości i błon. Osuszyć i przekroić w poprzek na pół.
Z podanych składników przygotować marynatę i umieścić w niej mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.


Mięso osuszyć z marynaty. Zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w panierce z mąki, sezamek i chili.
Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Usmażone mięso odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu i nieco wystudzić.


Mandarynki i grejpfruta obrać. Z granatu wydrążyć pestki. Szpinak umyć i osuszyć.


Na talerzach układać na przemian szpinak, plastry owoców i pestki granatu. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski i ułożyć na owocach.
Miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dipem polać sałatkę przed samym podaniem. Wierzch można dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem i płatkami chili.

Więcej przepisów na: Przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

2. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

3. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy