Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Sałatka z cytrusów z kurczakiem w sezamkach

Składniki:

Czas przygotowania
45 minut

Pojedyncza pierś z kurczaka Nasz Kurczak QAFP


marynata:


1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól, pieprz


panierka:


1 jajko
1 łyżka mąki
6 drobno pokruszonych sezamek
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól


sałatka:


1 grejpfrut
2 mandarynki
2 garści świeżego szpinaku
1/2 owocu granatu


dip:


2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z kości i błon. Osuszyć i przekroić w poprzek na pół.
Z podanych składników przygotować marynatę i umieścić w niej mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.


Mięso osuszyć z marynaty. Zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w panierce z mąki, sezamek i chili.
Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Usmażone mięso odsączyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu i nieco wystudzić.


Mandarynki i grejpfruta obrać. Z granatu wydrążyć pestki. Szpinak umyć i osuszyć.


Na talerzach układać na przemian szpinak, plastry owoców i pestki granatu. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski i ułożyć na owocach.
Miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dipem polać sałatkę przed samym podaniem. Wierzch można dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem i płatkami chili.

Więcej przepisów na: Przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

2. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

3. Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Kruche i soczyste mięso z kurczaka sprawi, że w naszym daniu rozsmakuje się każdy, kto go...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy