Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół z suszoną śliwką

Składniki:

Czas przygotowania
120 minut

 Składniki:
Jedna tuszka kurczaka (około1,8 kg) lub 3-4 podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej wody
5 – 6 suszonych śliwek
3 – 4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1 malutka papryczka chilli
5- 6 liści laurowych
3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:


Kurczaka myjemy, zalewamy miękką wodą. Dodajemy śliwki, cebule, marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, papryczkę chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 – 1.5 godziny. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu.


Przecedzamy rosół i podajemy ciepły.

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Zamiast śliwki suski, można wykorzystać inne dostępne śliwki: warto pamiętać jednak, że śliwki wędzone dadzą nam nieco inny aromat.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

2. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

3. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy