Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół z suszoną śliwką

Składniki:

Czas przygotowania
120 minut

 Składniki:
Jedna tuszka kurczaka (około1,8 kg) lub 3-4 podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej wody
5 – 6 suszonych śliwek
3 – 4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1 malutka papryczka chilli
5- 6 liści laurowych
3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:


Kurczaka myjemy, zalewamy miękką wodą. Dodajemy śliwki, cebule, marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, papryczkę chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 – 1.5 godziny. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu.


Przecedzamy rosół i podajemy ciepły.

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Zamiast śliwki suski, można wykorzystać inne dostępne śliwki: warto pamiętać jednak, że śliwki wędzone dadzą nam nieco inny aromat.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Kruche i soczyste mięso z kurczaka sprawi, że w naszym daniu rozsmakuje się każdy, kto go...

2. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

3. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy