Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół z suszoną śliwką

Składniki:

Czas przygotowania
120 minut

 Składniki:
Jedna tuszka kurczaka (około1,8 kg) lub 3-4 podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej wody
5 – 6 suszonych śliwek
3 – 4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1 malutka papryczka chilli
5- 6 liści laurowych
3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:


Kurczaka myjemy, zalewamy miękką wodą. Dodajemy śliwki, cebule, marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, papryczkę chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 – 1.5 godziny. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu.


Przecedzamy rosół i podajemy ciepły.

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Zamiast śliwki suski, można wykorzystać inne dostępne śliwki: warto pamiętać jednak, że śliwki wędzone dadzą nam nieco inny aromat.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

2. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

3. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy