Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół mocy

Składniki:

Czas przygotowania
180 minut

1 tuszka kurczaka Nasz Kurczak (ok 1.8kg) lub 3 – 4 ćwiartki kurczaka Nasz Kurczak QAFP (ok 1.4 – 1.9kg)
6 – 7 litrów miękkiej wody
1 suszona papryczka chilli (patrz: uwaga na początku przepisu)
5 – 7 suszonych grzybów shiitake (opcjonalne, lecz polecane)
1 łyżeczka suszonych jagód goji (opcjonalnie)
4- 5 plasterków świeżego imbiru
1/2 – 1 łyżeczka ziela angielskiego (w całości)
5 – 6 ziarenek czarnego pieprzu (całych)
2 – 3 czerwone cebule
1 – 3 marchewki

Do podania:
ząbek czosnku na porcję
sok z cytryny (do smaku)
chilli w płatkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

 Kurczaka myjemy. Zalewamy kurczaka miękką wodą. Dodajemy papryczki chilli, grzyby shiitake, jagody goji, plasterki imbiru, ziele angielskie i czarny pieprz, cebule i marchewki. Doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu, następnie gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas delikatnie ściągamy szumowiny.


Rosół podajemy ciepły. Jeśli przeszkadza nam tłuszcz, schładzamy rosół, wkładamy go do lodówki i ściągamy warstwę tłuszczu (można zachować go do smażenia).


Gorącym rosołem zalewamy roztarty w kubeczku ząbek czosnku, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i popijamy.
Opcja w wolnowarze: rosół gotujemy w wolnowarze ustawionym na 5 – 6 godzin.

Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę. Temperatura...

2. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

3. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy