Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół mocy

Składniki:

Czas przygotowania
180 minut

1 tuszka kurczaka Nasz Kurczak (ok 1.8kg) lub 3 – 4 ćwiartki kurczaka Nasz Kurczak QAFP (ok 1.4 – 1.9kg)
6 – 7 litrów miękkiej wody
1 suszona papryczka chilli (patrz: uwaga na początku przepisu)
5 – 7 suszonych grzybów shiitake (opcjonalne, lecz polecane)
1 łyżeczka suszonych jagód goji (opcjonalnie)
4- 5 plasterków świeżego imbiru
1/2 – 1 łyżeczka ziela angielskiego (w całości)
5 – 6 ziarenek czarnego pieprzu (całych)
2 – 3 czerwone cebule
1 – 3 marchewki

Do podania:
ząbek czosnku na porcję
sok z cytryny (do smaku)
chilli w płatkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

 Kurczaka myjemy. Zalewamy kurczaka miękką wodą. Dodajemy papryczki chilli, grzyby shiitake, jagody goji, plasterki imbiru, ziele angielskie i czarny pieprz, cebule i marchewki. Doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu, następnie gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas delikatnie ściągamy szumowiny.


Rosół podajemy ciepły. Jeśli przeszkadza nam tłuszcz, schładzamy rosół, wkładamy go do lodówki i ściągamy warstwę tłuszczu (można zachować go do smażenia).


Gorącym rosołem zalewamy roztarty w kubeczku ząbek czosnku, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i popijamy.
Opcja w wolnowarze: rosół gotujemy w wolnowarze ustawionym na 5 – 6 godzin.

Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

2. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

3. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy