Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół klasyczny

Składniki:

Czas przygotowania
120 minut

Składniki:
pół tuszki kurczaka lub 4 podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej
3 – 4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1/2 czerwonej papryki
5 – 6 liści laurowych
3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, nabijamy na nóż lub długi szpikulec i opalamy na ogniu do czasu, aż lekko zczernieje i będzie miała intensywny aromat dymu.


Kurczaka myjemy, zalewamy miękką wodą (można użyć wody filtrowanej, miękka woda sprawia, że rosół jest smaczniejszy, ma ładniejszy kolor i łatwiej przechodzą do niego składniki pokarmowe), dodajemy przyprawy, włoszczyznę, czerwoną paprykę, cebulę. Gotujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 1,5 godziny.


Odcedzamy i podajemy ciepły, najlepiej z domowym makaronem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę. Temperatura...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy