Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Rosół klasyczny

Składniki:

Czas przygotowania
120 minut

Składniki:
pół tuszki kurczaka lub 4 podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej
3 – 4 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 mały por
1/2 czerwonej papryki
5 – 6 liści laurowych
3 – 4 ziarenka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, nabijamy na nóż lub długi szpikulec i opalamy na ogniu do czasu, aż lekko zczernieje i będzie miała intensywny aromat dymu.


Kurczaka myjemy, zalewamy miękką wodą (można użyć wody filtrowanej, miękka woda sprawia, że rosół jest smaczniejszy, ma ładniejszy kolor i łatwiej przechodzą do niego składniki pokarmowe), dodajemy przyprawy, włoszczyznę, czerwoną paprykę, cebulę. Gotujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 1,5 godziny.


Odcedzamy i podajemy ciepły, najlepiej z domowym makaronem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

3. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy