Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Roladki z kurczaka pod mozzarellą

Składniki:

Czas przygotowania
130 minut

podwójna pierś z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
150g świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
100 g sera mozzarella
2 łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, biały pieprz


sos:


pomidory krojone w puszce 400 g
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, szczypta cukru, bazylia
panierka:
1 filiżanka bułki tartej
4 łyżki tartego parmezanu
1 rozmącone jajko

Sposób przygotowania:


Farsz:
Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dodać drobno posiekany czosnek. Dusić razem kilka chwil, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawić patelnię z ognia, by szpinak nieco przestygł.
Dodać ricottę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.


Sos:
W niewielkim garnuszku rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić kilka chwil. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i przesmażyć razem. Krótko, by czosnek nie zdążył zbrązowieć. Wlać pomidory z puszki. Dusić razem ok. 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić solą, szczyptą cukru i bazylią.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Mięso przekroić w poprzek na pół, by było cieńsze. Każdy kawałek umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej i cienko rozbić. Mięso oprószyć solą i rozsmarować na nim ok.1 łyżki farszu szpinakowego. Zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z kolejnymi kawałkami.
Jajko rozkłócić widelcem. Składniki panierki wymieszać. Roladki zamoczyć w jajku i obtoczyć w panierce. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 C z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć. Na każdą nałożyć sos, a na wierzch plaster sera mozzarella. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 5 minut, by ser się roztopił.
Uwaga: Jeśli chcecie, by panierka była bardziej chrupiąca, w połowie pieczenia wierzch roladek można skropić olejem.

Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

2. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

3. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy