Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Roladki z kaszą jaglaną

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 20 minut

3 filety z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP


Sos pomarańczowy:

  • 100 ml bulionu z kurczaka,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
  • 3 łyżki octu białego winnego lub jabłkowego,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka zimnej wody.


Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 mały twaróg półtłusty.

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki sosu (oprócz mąki kukurydzianej i zimnej wody). Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Odlać około 1/2 szklanki i zalać tą miksturą piersi kurczaka. Zostawić piersi w lodówce na około 30 min. Resztę mikstury zagotować. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą z zimną wodą i dodać do gotującej się mikstury. Odstawić gotowy sos.

Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją (2 części wody, 1 część kaszy, gotować około 20 min. do miękkości, przelać zimną wodą, by ziarenka się nie sklejały). Odstawić do przestygnięcia. Wymieszać twaróg półtłusty z ugotowaną kaszą jaglaną pół na pół, dodać suszoną żurawinę. Naciąć kieszonki w każdej piersi i nadziać twarożkiem z kaszą i żurawiną. Nadzienie nie powinno wystawać poza kieszonkę. Nagrzać patelnię. Położyć piersi kurczaka i smażyć z obu stron na średnim ogniu łącznie około 15 min.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

2. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

3. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy