Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Roladki z kaszą jaglaną

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 20 minut

3 filety z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP


Sos pomarańczowy:

  • 100 ml bulionu z kurczaka,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
  • 3 łyżki octu białego winnego lub jabłkowego,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka zimnej wody.


Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 mały twaróg półtłusty.

Sposób przygotowania:

Połączyć wszystkie składniki sosu (oprócz mąki kukurydzianej i zimnej wody). Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Odlać około 1/2 szklanki i zalać tą miksturą piersi kurczaka. Zostawić piersi w lodówce na około 30 min. Resztę mikstury zagotować. W oddzielnej miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą z zimną wodą i dodać do gotującej się mikstury. Odstawić gotowy sos.

Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją (2 części wody, 1 część kaszy, gotować około 20 min. do miękkości, przelać zimną wodą, by ziarenka się nie sklejały). Odstawić do przestygnięcia. Wymieszać twaróg półtłusty z ugotowaną kaszą jaglaną pół na pół, dodać suszoną żurawinę. Naciąć kieszonki w każdej piersi i nadziać twarożkiem z kaszą i żurawiną. Nadzienie nie powinno wystawać poza kieszonkę. Nagrzać patelnię. Położyć piersi kurczaka i smażyć z obu stron na średnim ogniu łącznie około 15 min.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jakie zioła pasują do kurczaka?

Dodawanie ziół ma na celu nie tylko wzbogacenie smaku potrawy. Przyprawy pomagają w trawieniu...

2. Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie...

3. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy