Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Roladki serowe z szynką

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

2 filety z piersi kurczaka Nasz Kurczak

  • 150 g żółtego sera,
  • 200 g szynki lekko wędzonej,
  • Sól, pieprz, oregano,
  • żółty ryż.

 

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem – jedną stronę rozbija mama, drugą dziecko. Następnie z jednej strony przyprawiamy ulubionymi przyprawami i dodatkami, a na drugiej stronie układamy żółty ser i lekko wędzoną szynkę. Tak przygotowane mięso mama zawija w roladki, przebija wykałaczkami i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 190°C z termoobiegiem na 25 minut. Danie najlepiej smakuje serwowane z żółtym ryżem.

Mini porady:

  • Jeżeli masz duży filet, przekrój go wzdłuż na dwie równe części.
  • Aby zachować czystość w kuchni, włóż filet do woreczka foliowego lub przykryj folią kuchenna i dopiero wtedy rozbij tłuczkiem; oszczędzisz czas i nie zniszczysz struktury mięsa.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

2. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

3. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy