Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Roladki drobiowe w szynce parmeńskiej z purée z selera z sosem wiśniowym

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 15 minut

filet z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego,
  • 2 łyżki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla.


Purée z selera:

  • 3 średniej wielkości selery,
  • łyżka masła,
  • 500 ml mleka,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa do smaku.
     

Sos wiśniowy:

  • 2 szklanki wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną pietruszkę, nastepnie mieszamy składniki. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry szynki parmeńskiej, na to pierś kurczaka i układamy farsz serowo - ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem i stawiamy na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy około 15-20 minut, co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.

 

  • Purée z selera:

Do garnka wkładamy obrane i pokrojone selery, które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny. Gotujemy do miękkości i przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem. Możemy dodać odrobinę mleka, jeśli będzie za gęste.

 

  • Sos wiśniowy:

Do rondla dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

2. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

3. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy