Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Risotto z cytrynowym kurczakiem

Składniki:

Czas przygotowania
25 do 30 minut

1 filet z piersi kurczaka

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka ryżu arborio,
  • białe wino,
  • żółtko,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucamy na patelnię i podlewamy białym winem. Następnie stopniowo dodajemy bulion warzywny, pozwalając ziarenkom wchłaniać płyn. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni, wrzucamy uprzednio zrumienione kawałki kurczaka i lekko podduszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, żółtko oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane odrobiną startej cytrynowej skórki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

2. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

3. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy