Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Risotto z cytrynowym kurczakiem

Składniki:

Czas przygotowania
25 do 30 minut

1 filet z piersi kurczaka

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka ryżu arborio,
  • białe wino,
  • żółtko,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucamy na patelnię i podlewamy białym winem. Następnie stopniowo dodajemy bulion warzywny, pozwalając ziarenkom wchłaniać płyn. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni, wrzucamy uprzednio zrumienione kawałki kurczaka i lekko podduszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, żółtko oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane odrobiną startej cytrynowej skórki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

2. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

3. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy