Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Risotto z cytrynowym kurczakiem

Składniki:

Czas przygotowania
25 do 30 minut

1 filet z piersi kurczaka

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka ryżu arborio,
  • białe wino,
  • żółtko,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucamy na patelnię i podlewamy białym winem. Następnie stopniowo dodajemy bulion warzywny, pozwalając ziarenkom wchłaniać płyn. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni, wrzucamy uprzednio zrumienione kawałki kurczaka i lekko podduszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, żółtko oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane odrobiną startej cytrynowej skórki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy