Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Risotto z cytrynowym kurczakiem

Składniki:

Czas przygotowania
25 do 30 minut

1 filet z piersi kurczaka

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka ryżu arborio,
  • białe wino,
  • żółtko,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucamy na patelnię i podlewamy białym winem. Następnie stopniowo dodajemy bulion warzywny, pozwalając ziarenkom wchłaniać płyn. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni, wrzucamy uprzednio zrumienione kawałki kurczaka i lekko podduszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, żółtko oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane odrobiną startej cytrynowej skórki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

2. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

3. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy