Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Risotto z cytrynowym kurczakiem

Składniki:

Czas przygotowania
25 do 30 minut

1 filet z piersi kurczaka

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka ryżu arborio,
  • białe wino,
  • żółtko,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucamy na patelnię i podlewamy białym winem. Następnie stopniowo dodajemy bulion warzywny, pozwalając ziarenkom wchłaniać płyn. Kiedy cały bulion znajdzie się na patelni, wrzucamy uprzednio zrumienione kawałki kurczaka i lekko podduszamy. Pod koniec dodajemy startą skórkę z cytryny, żółtko oraz parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane odrobiną startej cytrynowej skórki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

2. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

3. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy