Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pomarańczowe skrzydełka ze słodkim groszkiem

Składniki:

Czas przygotowania
1 godzina do 1 godzina 20 minut

6 skrzydełek kurczaka

  • sok z pomarańczy,
  • oliwa,
  • brązowy cukier,
  • groszek,
  • dziki ryż.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka marynujemy w mieszance soku z pomarańczy, brązowego cukru i oliwy. Następnie pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do momentu, gdy apetycznie nie zbrązowieją. Groszek blanszujemy. Całość serwujemy z dzikim ryżem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy