Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Piwny kurczak

Składniki:

Czas przygotowania
4- 5 godzin

1 kurczak

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5-6 kropel sosu Tabasco,
  • ½ l piwa w szklanej butelce.

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy składniki marynaty. Świeżo zmielony pieprz i sól, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku, słodką paprykę i rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco.
Uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego kurczaka. Ważne jest to, aby mięso było pokryte marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Zamkniętą butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, w celu usunięcia etykiety. Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu.
Schłodzonego i zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie nakładamy na butelkę z piwem.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180⁰C, do momentu, aż skórka stanie się złocista.

W brytfannie można ułożyć kilka ziemniaków w mundurkach owiniętych folią aluminiową. Pieczone ziemniaki z piwnym kurczakiem będą stanowiły wyśmienite danie.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

2. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

3. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy