Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pikantne nóżki drwala

Składniki:

Czas przygotowania
2 godziny 20 minut

8 nóżek z kurczaka

  • 1 papryczka chilli,
  • pieprz i sól,
  • pęczek estragonu,
  • świeża bazylia,
  • szczypta majeranku,
  • sok z 1 cytryny,
  • oliwa z oliwek,

Sposób przygotowania:

Z oliwy, soku z cytryny, posiekanej papryczki chili i ziół oraz przypraw przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej nóżki z kurczaka. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Zamarynowane nóżki smażymy na teflonowej patelni na klarowanym maśle, aby nabrały brązowawego koloru. Po 7 minutach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut.

Czas przygotowywania: 2 godziny
Czas gotowania: 20 minut
Podajemy z makaronem tagliatelle lub ziemniakami w mundurkach.

Mini porady:

  • Do nóżek doskonale pasuje delikatny sos jogurtowy z miętą i zielonym ogórkiem.
  • Klarowane masło z powodzeniem możesz zastąpić oliwą z oliwek, pamiętając tylko, aby jej nie spalić i dłużej obsmażać kurczaka.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak wzbogacić bulion?

W zależności od przeznaczenia, bulion możemy wzbogacić na kilka sposobów. Jeśli rozpuścimy w...

2. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

3. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy