Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pikantne nóżki drwala

Składniki:

Czas przygotowania
2 godziny 20 minut

8 nóżek z kurczaka

  • 1 papryczka chilli,
  • pieprz i sól,
  • pęczek estragonu,
  • świeża bazylia,
  • szczypta majeranku,
  • sok z 1 cytryny,
  • oliwa z oliwek,

Sposób przygotowania:

Z oliwy, soku z cytryny, posiekanej papryczki chili i ziół oraz przypraw przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej nóżki z kurczaka. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Zamarynowane nóżki smażymy na teflonowej patelni na klarowanym maśle, aby nabrały brązowawego koloru. Po 7 minutach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut.

Czas przygotowywania: 2 godziny
Czas gotowania: 20 minut
Podajemy z makaronem tagliatelle lub ziemniakami w mundurkach.

Mini porady:

  • Do nóżek doskonale pasuje delikatny sos jogurtowy z miętą i zielonym ogórkiem.
  • Klarowane masło z powodzeniem możesz zastąpić oliwą z oliwek, pamiętając tylko, aby jej nie spalić i dłużej obsmażać kurczaka.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

2. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

3. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy