Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pierś kurczaka po chińsku

Składniki:

Czas przygotowania
3 h 30 minut

500 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

Marynata:

  • 1 łyżka miodu,
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków”,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka wódki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • sok z pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła.

 

Sposób przygotowania:


Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy na grube paski. Pierś kurczaka osączamy z marynaty. Rozgrzewamy patelnię grillową, delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię i pieczemy z każdej strony po kilka minut.

 

  • Przepis na sos:

Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów, wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zarumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.

 

Mini porady:

  • Pierś podawaj na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
  • Pierś możesz też grillować na tacce aluminiowej umieszczonej na grillu.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

2. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

3. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy