Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pierś kurczaka po chińsku

Składniki:

Czas przygotowania
3 h 30 minut

500 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

Marynata:

  • 1 łyżka miodu,
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków”,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka wódki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • sok z pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła.

 

Sposób przygotowania:


Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plastry. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty, całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy pierś kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy na grube paski. Pierś kurczaka osączamy z marynaty. Rozgrzewamy patelnię grillową, delikatnie smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy pierś i paprykę na patelnię i pieczemy z każdej strony po kilka minut.

 

  • Przepis na sos:

Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z cytrusów, wszystko podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy otarte skórki i mieszamy wlewając wolnym strumieniem zarumienione lekko i przestudzone masło, do uzyskania gęstej zawiesiny. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.

 

Mini porady:

  • Pierś podawaj na pieczonej papryce z makaronem ryżowym i sosem.
  • Pierś możesz też grillować na tacce aluminiowej umieszczonej na grillu.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

2. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

3. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy