Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pierś kurczaka nadziewana pesto podawana z purée selerowym i z sosem czekoladowym

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 45 minut

3 filety z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 1 ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 3 łyżeczki pesto z bazylii,
  • paseczki czerwonej papryki,
  • sól, pieprz do smaku.

Purée z selera:

  • 3 średniej wielkości selery (upieczone),
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos czekoladowy:

  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 200 ml bulionu z kurczaka,
  • 10 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka miodu,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka umyć i osuszyć, delikatnie rozbić, posypać solą, pieprzem, drobno siekanym czosnkiem, następnie posmarować pesto i położyć paseczek papryki. Zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką i zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną olejem. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku.


  • Purée z selera:

Upieczone selery utrzeć w blenderze dodając masło i mleko, następnie doprawić do smaku.
 

  • Sos czekoladowy:

W garnku zagotować wino i poczekać aż się zredukuje o połowę. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną szalotkę. Dodać miód, przyprawy i gotować 1-2 minuty, a następnie dodać ocet, wino i bulion i gotować kilka minut. Całość po ostygnięciu zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować ponownie.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

3. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy