Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pierś kurczaka nadziewana pesto podawana z purée selerowym i z sosem czekoladowym

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 45 minut

3 filety z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 1 ząbek czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 3 łyżeczki pesto z bazylii,
  • paseczki czerwonej papryki,
  • sól, pieprz do smaku.

Purée z selera:

  • 3 średniej wielkości selery (upieczone),
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos czekoladowy:

  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 200 ml bulionu z kurczaka,
  • 10 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka miodu,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka umyć i osuszyć, delikatnie rozbić, posypać solą, pieprzem, drobno siekanym czosnkiem, następnie posmarować pesto i położyć paseczek papryki. Zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką i zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną olejem. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku.


  • Purée z selera:

Upieczone selery utrzeć w blenderze dodając masło i mleko, następnie doprawić do smaku.
 

  • Sos czekoladowy:

W garnku zagotować wino i poczekać aż się zredukuje o połowę. Na patelni usmażyć drobno pokrojoną szalotkę. Dodać miód, przyprawy i gotować 1-2 minuty, a następnie dodać ocet, wino i bulion i gotować kilka minut. Całość po ostygnięciu zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować ponownie.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

2. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

3. Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę. Temperatura...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy