Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pieczone skrzydełka w pikantnej panierce

Składniki:

Czas przygotowania
70 minut

 Składniki:

1,20 kg skrzydełek z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
1 litr maślanki
1 łyżka soli
1 łyżka pikantnej przyprawy do drobiu


Panierka:


1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy chili (jeśli lubicie bardzo ostre potrawy dodajcie więcej, wedle uznania)
1 łyżeczka soli


Ponadto:


4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, osuszyć i odkroić w stawie najcieńszą część. Jeśli skrzydełka są duże podzielić je jeszcze na pół.
Maślankę wymieszać z solą i przyprawą do kurczaka. Dobrze wymieszać i zanurzyć w niej kawałki skrzydełek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Skrzydełka umieścić na sitku, by spłynął nadmiar marynaty.


Mąkę, bułkę tartą, płatki kukurydziane, proszek do pieczenia, sól i chili dokładnie wymieszać. Skrzydełka obtoczyć w panierce i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie wierzch skrzydełek posmarować olejem za pomocą pędzla kulinarnego i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze przez 40 minut.

Więcej przepisów na: Przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

2. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

3. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy