Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Pieczone skrzydełka w pikantnej panierce

Składniki:

Czas przygotowania
70 minut

 Składniki:

1,20 kg skrzydełek z kurczaka Nasz Kurczak QAFP
1 litr maślanki
1 łyżka soli
1 łyżka pikantnej przyprawy do drobiu


Panierka:


1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy chili (jeśli lubicie bardzo ostre potrawy dodajcie więcej, wedle uznania)
1 łyżeczka soli


Ponadto:


4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, osuszyć i odkroić w stawie najcieńszą część. Jeśli skrzydełka są duże podzielić je jeszcze na pół.
Maślankę wymieszać z solą i przyprawą do kurczaka. Dobrze wymieszać i zanurzyć w niej kawałki skrzydełek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Skrzydełka umieścić na sitku, by spłynął nadmiar marynaty.


Mąkę, bułkę tartą, płatki kukurydziane, proszek do pieczenia, sól i chili dokładnie wymieszać. Skrzydełka obtoczyć w panierce i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie wierzch skrzydełek posmarować olejem za pomocą pędzla kulinarnego i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze przez 40 minut.

Więcej przepisów na: Przepisnakurczaka.com.pl


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

2. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

3. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy