Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nóżki z kurczaka imbirowo-śliwkowe

Składniki:

Czas przygotowania
50 minut

4 ćwiartki z kurczaka Nasz Kurczak

Składniki Na Marynatę (ona sama później utworzy nam sos):

35-40 g suszonych śliwek

4 średnie ząbki czosnku

4 łyżki miodu

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu Worcestershire

1 czubata łyżeczka imbiru

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu. Umyć. Osuszyć.


Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać.
Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radzę dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).

Włączyć piekarnik na 200*C.

Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm. Obtoczyć w marynacie.
Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę. Włożyć kurczaka do pieca.

Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na
nim lekko się zapiecze. Mięso wyciągnąć na talerz.

Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania:
a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu

b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą
c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu
Ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, który rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej.

Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty.
 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

3. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy