Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nóżki z kurczaka imbirowo-śliwkowe

Składniki:

Czas przygotowania
50 minut

4 ćwiartki z kurczaka Nasz Kurczak

Składniki Na Marynatę (ona sama później utworzy nam sos):

35-40 g suszonych śliwek

4 średnie ząbki czosnku

4 łyżki miodu

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu Worcestershire

1 czubata łyżeczka imbiru

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu. Umyć. Osuszyć.


Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać.
Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radzę dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).

Włączyć piekarnik na 200*C.

Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm. Obtoczyć w marynacie.
Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę. Włożyć kurczaka do pieca.

Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na
nim lekko się zapiecze. Mięso wyciągnąć na talerz.

Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania:
a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu

b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą
c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu
Ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, który rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej.

Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty.
 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

2. Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie...

3. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy