Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nóżki podpalane Tequilą

Składniki:

Czas przygotowania
2 godziny do 2 godziny 30 minut

1 kg podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego,
  • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • sok z 1 limonki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki Tequili.

Sposób przygotowania:

Nóżki myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy miód, cukier, sok z limonki, cytryny i pomarańczy oraz oliwę i zalewamy nimi mięso. Na końcu polewamy Tequilą i wmasowujemy alkohol ręką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzewamy grilla, wyjmujemy je z marynaty i wrzucamy je, gdy osiągnie naprawdę wysoką temperaturę. Grillujemy tak przez około 10 minut z każdej strony. Danie najlepiej smakuje serwowane z salsą.

 

  • Salsa

Składniki:
4 średnie pomidory,
1 średnia czerwona cebula,
papryczka chili,
sok limonki,
świeżo posiekana kolendra,
ząbek czosnku.


Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy w piórka. Chili przekrajamy na pół, oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Następnie siekamy czosnek i całość mieszamy. Dodajemy kolendrę i zalewamy wszystko sokiem z limonki. Sos najlepiej odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

2. Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę. Temperatura...

3. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy