Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nóżki podpalane Tequilą

Składniki:

Czas przygotowania
2 godziny do 2 godziny 30 minut

1 kg podudzia z kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego,
  • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • sok z 1 limonki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki Tequili.

Sposób przygotowania:

Nóżki myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy miód, cukier, sok z limonki, cytryny i pomarańczy oraz oliwę i zalewamy nimi mięso. Na końcu polewamy Tequilą i wmasowujemy alkohol ręką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzewamy grilla, wyjmujemy je z marynaty i wrzucamy je, gdy osiągnie naprawdę wysoką temperaturę. Grillujemy tak przez około 10 minut z każdej strony. Danie najlepiej smakuje serwowane z salsą.

 

  • Salsa

Składniki:
4 średnie pomidory,
1 średnia czerwona cebula,
papryczka chili,
sok limonki,
świeżo posiekana kolendra,
ząbek czosnku.


Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy w piórka. Chili przekrajamy na pół, oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Następnie siekamy czosnek i całość mieszamy. Dodajemy kolendrę i zalewamy wszystko sokiem z limonki. Sos najlepiej odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

2. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

3. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy