Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nowość! Palce Lizać- Zapiekanka z makaronu

Składniki:

Czas przygotowania
1,20 h

porcja dla 4 osób

250 g udek kurczaka bez kości i skóry
200 g makaronu muszelki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kujawskiego
120 g mrożonego zielonego groszku
40 g suszonych moreli pokrojonych w paski
20 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka mielonej kurkumy
3 jajka lekko roztrzepane
500 ml jogurtu naturalnego
30 g tartego parmezanu
sól
pieprz


 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente, odcedź. Udka ugotuj w bulionie warzywnym. Na patelni usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj wszystkie przyprawy, delikatnie podgrzej, aby uwolnić aromat z przypraw. Dodaj zielony mrożony groszek, podgrzewaj delikatnie na małym ogniu.
Dodaj suszone owoce: morele i żurawinę. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie podsmaż.
Jajka roztrzep razem z jogurtem i dodaj połowę startego parmezanu.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu, na niej ułóż mięso oraz wszystkie dodatki z patelni. Równomiernie rozłóż warstwy, delikatnie dociśnij. Zalej masą jogurtowo-jajeczną, posyp resztą parmezanu i włóż do piekarnika. Piecz przez 40 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej Palce Lizać nr 100, 4.12.2012
 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy