Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nowość! Palce Lizać- Zapiekanka z makaronu

Składniki:

Czas przygotowania
1,20 h

porcja dla 4 osób

250 g udek kurczaka bez kości i skóry
200 g makaronu muszelki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kujawskiego
120 g mrożonego zielonego groszku
40 g suszonych moreli pokrojonych w paski
20 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka mielonej kurkumy
3 jajka lekko roztrzepane
500 ml jogurtu naturalnego
30 g tartego parmezanu
sól
pieprz


 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente, odcedź. Udka ugotuj w bulionie warzywnym. Na patelni usmaż cebulę na złoty kolor, dodaj wszystkie przyprawy, delikatnie podgrzej, aby uwolnić aromat z przypraw. Dodaj zielony mrożony groszek, podgrzewaj delikatnie na małym ogniu.
Dodaj suszone owoce: morele i żurawinę. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie podsmaż.
Jajka roztrzep razem z jogurtem i dodaj połowę startego parmezanu.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu, na niej ułóż mięso oraz wszystkie dodatki z patelni. Równomiernie rozłóż warstwy, delikatnie dociśnij. Zalej masą jogurtowo-jajeczną, posyp resztą parmezanu i włóż do piekarnika. Piecz przez 40 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej Palce Lizać nr 100, 4.12.2012
 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

2. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

3. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy