Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nowość! Palce Lizać- Kurczak z pomarańczą opiekany na grillu

Składniki:

Czas przygotowania
2,40 h

4 porcje

750 g udek kurczaka, bez kości, obranych ze skóry
sok z 3 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
6 łyżek stołowych oleju
3 zmiażdżone ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

Widelcem nakłuj kurczaka w kilku miejscach. Włóż do naczynia. Wlej sok z pomarańczy i olej. Dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową. Ułóż udka na blasze lub na kratce do opiekania. Posmaruj marynatą. Smaż 30-40 minut, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Sprawdź mięso, wbijając szpilkę do szaszłyków w najgrubszą część udka. Jeśli wypływający sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Polej pozostałą marynatą, posyp skórką otartą z pomarańczy i podawaj.
 

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej Palce Lizać nr 100, 4.12.2012


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

2. Jak kroić filet z kurczaka?

Krójmy kurczaka wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Zachowamy wówczas regularny kształt, a mięso...

3. Co to jest pularda?

Pularda to młoda kura (nazwa pochodzi od francuskiego słowa „poularde”), która nie osiągnęła...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy