Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Nowość! Palce Lizać- Kurczak z pomarańczą opiekany na grillu

Składniki:

Czas przygotowania
2,40 h

4 porcje

750 g udek kurczaka, bez kości, obranych ze skóry
sok z 3 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
6 łyżek stołowych oleju
3 zmiażdżone ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
 

Sposób przygotowania:

Widelcem nakłuj kurczaka w kilku miejscach. Włóż do naczynia. Wlej sok z pomarańczy i olej. Dodaj czosnek, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzej grill w piekarniku lub patelnię grillową. Ułóż udka na blasze lub na kratce do opiekania. Posmaruj marynatą. Smaż 30-40 minut, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Sprawdź mięso, wbijając szpilkę do szaszłyków w najgrubszą część udka. Jeśli wypływający sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Polej pozostałą marynatą, posyp skórką otartą z pomarańczy i podawaj.
 

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej Palce Lizać nr 100, 4.12.2012


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

2. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

3. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy