Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Miodowe skrzydełka z kolendrą

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

skrzydełka z kurczaka

  • papryczka chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z limonki,
  • miód akacjowy,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra,
  • avocado,
  • świeże razowe pieczywo.

 


 

Sposób przygotowania:

Papryczkę kroimy drobno, wcześniej wycinając gniazdo nasienne, dodajemy oliwę, miód i świeżą kolendrę. Skrzydełka zanurzamy w marynacie i bezpośrednio przekładamy na ruszt w piekarniku, grill drzewny lub patelnię z karbonowym dnem. Przyprawiamy pieprzem lub solą.

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas grillowania: 20 minut
Podajemy z sałatką z avocado lub świeżym pieczywem razowym.

  • Sałatka z avocado

Składniki:
1 dojrzałe avocado,
1 duży pomidor,
1 średnia cebula,
posiekany szczypiorek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka musztardy,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:

Avocado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w pióra i mieszamy z resztą składników. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek, a następnie zalewamy nim sałatkę. Na koniec doprawiamy całość pieprzem i solą do smaku.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

2. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

3. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy