Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczakowe kąski z domowymi frytkami

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

2 filety z kurczaka

 

  • 1 jajko,
  • 100 gramów prażonych płatków migdałów,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • majonez,
  • pieprz i sól,
  • olej słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka kroimy na cienkie paski, zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w migdałach. Doprawiamy pieprzem i solą i smażymy na patelni aż kąski się równo przyrumienią.
Domowe frytki przygotowujemy w głębokim garnku lub frytkownicy. Do 1 litra oleju wrzucamy pokrojone w grube słupki ziemniaki, które wcześniej gotowaliśmy przez 10 minut w mundurkach. Smażymy w temperaturze oleju 180 stopni przez około 8 minut. Podajemy z domowym majonezem lub ostrym sosem pomidorowym.

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Mini porady:

  • Domowe frytki możesz zastąpić cienkimi ziemniaczanymi talarkami z piekarnika oprószonych tymiankiem.
  • Pamiętaj, że przypalone migdały są bardzo gorzkie, więc lepiej smaż na mniejszym ogniu.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

2. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

3. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy