Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczakowe kąski z domowymi frytkami

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

2 filety z kurczaka

 

  • 1 jajko,
  • 100 gramów prażonych płatków migdałów,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • majonez,
  • pieprz i sól,
  • olej słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka kroimy na cienkie paski, zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w migdałach. Doprawiamy pieprzem i solą i smażymy na patelni aż kąski się równo przyrumienią.
Domowe frytki przygotowujemy w głębokim garnku lub frytkownicy. Do 1 litra oleju wrzucamy pokrojone w grube słupki ziemniaki, które wcześniej gotowaliśmy przez 10 minut w mundurkach. Smażymy w temperaturze oleju 180 stopni przez około 8 minut. Podajemy z domowym majonezem lub ostrym sosem pomidorowym.

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Mini porady:

  • Domowe frytki możesz zastąpić cienkimi ziemniaczanymi talarkami z piekarnika oprószonych tymiankiem.
  • Pamiętaj, że przypalone migdały są bardzo gorzkie, więc lepiej smaż na mniejszym ogniu.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

2. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

3. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy