Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczak z grzybami leśnymi

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 30 minut

500 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • mąka do obtoczenia,
  • sól, olej do smażenia.

Sos grzybowy:

  • ok. 1 kg mieszanych świeżych grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i dusić około 45 min. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mąką i dodać do grzybów. Całość gotować około 15 min. Pierś kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części, posolić i obtoczyć w mące. Mięso kurczaka obsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka dodać do sosu grzybowego i całość gotować około 15 min.

Mini porady:

  • Podawaj z grubym makaronem lub kopytkami posypane natką pietruszki.

 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

2. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

3. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy