Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczak z grzybami leśnymi

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 30 minut

500 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • mąka do obtoczenia,
  • sól, olej do smażenia.

Sos grzybowy:

  • ok. 1 kg mieszanych świeżych grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pokrojone grzyby, liście laurowe i dusić około 45 min. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mąką i dodać do grzybów. Całość gotować około 15 min. Pierś kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części, posolić i obtoczyć w mące. Mięso kurczaka obsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka dodać do sosu grzybowego i całość gotować około 15 min.

Mini porady:

  • Podawaj z grubym makaronem lub kopytkami posypane natką pietruszki.

 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak wzbogacić bulion?

W zależności od przeznaczenia, bulion możemy wzbogacić na kilka sposobów. Jeśli rozpuścimy w...

2. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

3. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy