Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczak w śmietanie

Składniki:

Czas przygotowania
40 minut

400 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 600 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól, kolorowy pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy, osuszamy. Do rondla wlewamy śmietanę, następnie na wolnym ogniu podgrzewamy, kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy. Ważne by kurczaka dodawać do gorącej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mini porady:

  • Pierś kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

2. Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem...

3. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy