Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Kurczak w śmietanie

Składniki:

Czas przygotowania
40 minut

400 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 600 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól, kolorowy pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy, osuszamy. Do rondla wlewamy śmietanę, następnie na wolnym ogniu podgrzewamy, kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki dokładnie mieszamy. Ważne by kurczaka dodawać do gorącej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mini porady:

  • Pierś kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

 


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

2. Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie...

3. Jak sprawdzić, czy mięso jest już gotowe do spożycia?

Przy naciskaniu mięso na udach powinno być sprężyste i w małym stopniu ma się poddawać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy