Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Inspiracja cytrynowo- brokułowa

Składniki:

Czas przygotowania
40 minut

40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej (możecie użyć równie dobrze pszennej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
2 łyżeczki oleju
1,5 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2,5 szklanki surowych brokuł podzielonych na malutkie różyczki
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
 

Sposób przygotowania:

Łączymy w misce 1,5 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dodajemy kurczaka
pokrojonego w paseczki i mieszamy tak, by mąka pokryła każdy kawałek kurczaka.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Zdejmujemy kurczaka
z patelni, przekładamy na talerz, zaś na tą samą patelnię wrzucamy czosnek oraz po
chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym wrzucamy
do niego
różyczki brokuł i gotujemy około minuty.
W tym czasie pozostałe pół szklanki bulionu mieszamy w kubku z 1/2 łyżki
mąki. Wlewamy to na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień,
przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę, aż do miękkości brokuł i lekkiego
zgęstnienia sosu. Kurczaka mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do
sosu i brokuł, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny,
mieszamy. Podajemy na ciepło.
 

przepis Gosi

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Polecam podawać z kuskusem. :)


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak wzbogacić bulion?

W zależności od przeznaczenia, bulion możemy wzbogacić na kilka sposobów. Jeśli rozpuścimy w...

2. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

3. Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy