Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Inspiracja cytrynowo- brokułowa

Składniki:

Czas przygotowania
40 minut

40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej (możecie użyć równie dobrze pszennej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
2 łyżeczki oleju
1,5 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2,5 szklanki surowych brokuł podzielonych na malutkie różyczki
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
 

Sposób przygotowania:

Łączymy w misce 1,5 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dodajemy kurczaka
pokrojonego w paseczki i mieszamy tak, by mąka pokryła każdy kawałek kurczaka.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Zdejmujemy kurczaka
z patelni, przekładamy na talerz, zaś na tą samą patelnię wrzucamy czosnek oraz po
chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym wrzucamy
do niego
różyczki brokuł i gotujemy około minuty.
W tym czasie pozostałe pół szklanki bulionu mieszamy w kubku z 1/2 łyżki
mąki. Wlewamy to na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień,
przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę, aż do miękkości brokuł i lekkiego
zgęstnienia sosu. Kurczaka mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do
sosu i brokuł, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny,
mieszamy. Podajemy na ciepło.
 

przepis Gosi

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Polecam podawać z kuskusem. :)


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

2. Jakie zioła pasują do kurczaka?

Dodawanie ziół ma na celu nie tylko wzbogacenie smaku potrawy. Przyprawy pomagają w trawieniu...

3. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy