Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Inspiracja cytrynowo- brokułowa

Składniki:

Czas przygotowania
40 minut

40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej (możecie użyć równie dobrze pszennej)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
2 łyżeczki oleju
1,5 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2,5 szklanki surowych brokuł podzielonych na malutkie różyczki
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
 

Sposób przygotowania:

Łączymy w misce 1,5 łyżki mąki, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, dodajemy kurczaka
pokrojonego w paseczki i mieszamy tak, by mąka pokryła każdy kawałek kurczaka.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Zdejmujemy kurczaka
z patelni, przekładamy na talerz, zaś na tą samą patelnię wrzucamy czosnek oraz po
chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym wrzucamy
do niego
różyczki brokuł i gotujemy około minuty.
W tym czasie pozostałe pół szklanki bulionu mieszamy w kubku z 1/2 łyżki
mąki. Wlewamy to na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień,
przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę, aż do miękkości brokuł i lekkiego
zgęstnienia sosu. Kurczaka mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do
sosu i brokuł, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny,
mieszamy. Podajemy na ciepło.
 

przepis Gosi

 Więcej przepisów na: przepisnakurczaka.com.pl

Mini porady:

Polecam podawać z kuskusem. :)


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

2. Idealny grill z Naszym Kurczakiem

1. Do pieczenia na ruszcie wybieramy najlepsze gatunkowo, świeże mięso drobiowe. Idealne do...

3. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy