Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Grillowane mięso z piersi kurczaka w placku pita

Składniki:

Czas przygotowania
30 minut

500 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 placki pita,
  • 1 szklanka zielonych oliwek,
  • garść liści dowolnej sałaty,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka lekko rozbijamy, smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Grillujemy kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez około 10 minut, od czasu do czasu je obracając. Placki pita wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub na patelnię na 1 minutę, a następnie przekrajamy, aby powstała kieszeń, do której włożymy nadzienie. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy do śmietany, a następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Smarujemy środek placków sosem, wkładamy sałatę, dodajemy grillowane mięso i oliwki.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy