Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Grillowane filety z warzywami

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

piersi z kurczaka

  • bakłażan,
  • marchew,
  • brokuły,
  • ziemniak,
  • sos teriyaki,
  • zioła.

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka przyprawiamy wybranymi ziołami i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podobnie robimy z warzywami, wcześniej krojąc je w plastry (brokuły, kalafior dzielimy na małe różyczki). Przygotowane mięso skrapiamy sosem teriyaki i umieszczamy na dobrze rozgrzanym grillu. Po około 10 minutach dodajemy warzywa i całość grillujemy jeszcze kilkanaście minut.

Czas przygotowana: 10 minut
Czas grillowania: 25 minut
Podajemy z sałatką ziemniaczaną lub azjatyckim sosem ostrygowym.

  • Przepis na sos teriyaki

Składniki:
1 szklanka rosołu wołowego,
1/4 szklanki białego wina,
1/3 szklanki sosu sojowego,
1/3 szklanki brązowego cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mielonego imbiru.

Sposób przygotowania:

W średniej wielkości garnku mieszamy rosół wołowy razem z winem oraz sosem sojowym i stawiamy na mały ogień. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy imbir. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotujemy do momentu zagęszczenia.

  • Sałatka ziemniaczana

Składniki:
0,5 kg ugotowanych w łupinach ziemniaków,
3 jajka ugotowane na twardo,
3 kiszone ogórki,
2 wyciśnięte ząbki czosnku,
posiekany szczypiorek,
posiekany koperek,
1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżki stołowe majonezu,
2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Jajka również obieramy i kroimy w kostkę lub plastry. Ogórki drobno kroimy, całość mieszamy i dodajemy posiekany koperek i szczypiorek (możemy zostawić trochę do dekoracji). W miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez, sok z cytryny oraz czosnek, a następnie tak przygotowanym sosem polewamy warzywa. Na koniec sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i szczypiorku.

Mini porady:

  • Aby mięso nie było suche, możesz je przygotowywać wcześniej, zawijając w folie aluminiową. Umożliwi Ci to dodatkowo dołożenie do środka takich dodatków jak ser czy zioła.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę. Temperatura...

3. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy