Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Greckie suflaki z czarnym sezamem i mieszanka sałat

Składniki:

Czas przygotowania
2 h 20 minut

2 filety z kurczaka

  • przyprawa gyros,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w paski o szerokości maksymalnie 2 cm, przyprawić mieszanką gyros i skropić oliwą z oliwek. Odstawić w marynacie do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowane mięso wbijamy na drewniane lub metalowe szpikulce/patyczki do szaszłyków. Staramy się, tworząc przeplatankę, pozostawić odstępy między mięsem tak, aby równomiernie się grillowały i pozostały soczyste w środku. Do grillowania możemy użyć zarówno tradycyjny grill drzewny, jak i gazowy, a grillując w domu patelni grillowej lub piekarnika z opcją grill.
Czas marynowania: 2h
Czas grillowania: 15minut
Podajemy z sałatką grecką i pieczywem lub ryżem.
 

Mini porady:

  • Jeżeli nie lubisz smaku przyprawy gros, skomponuj samodzielnie Twoją ulubioną mieszankę do marynowania filetów.
  • Do marynaty możesz dodać 100 ml białego wytrawnego wina, które doda potrawie delikatnie cierpki posmak – sam alkohol wyparuje natomiast w procesie obróbki termicznej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

2. Jakie zioła pasują do kurczaka?

Dodawanie ziół ma na celu nie tylko wzbogacenie smaku potrawy. Przyprawy pomagają w trawieniu...

3. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy