Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Greckie suflaki z czarnym sezamem i mieszanka sałat

Składniki:

Czas przygotowania
2 h 20 minut

2 filety z kurczaka

  • przyprawa gyros,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w paski o szerokości maksymalnie 2 cm, przyprawić mieszanką gyros i skropić oliwą z oliwek. Odstawić w marynacie do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowane mięso wbijamy na drewniane lub metalowe szpikulce/patyczki do szaszłyków. Staramy się, tworząc przeplatankę, pozostawić odstępy między mięsem tak, aby równomiernie się grillowały i pozostały soczyste w środku. Do grillowania możemy użyć zarówno tradycyjny grill drzewny, jak i gazowy, a grillując w domu patelni grillowej lub piekarnika z opcją grill.
Czas marynowania: 2h
Czas grillowania: 15minut
Podajemy z sałatką grecką i pieczywem lub ryżem.
 

Mini porady:

  • Jeżeli nie lubisz smaku przyprawy gros, skomponuj samodzielnie Twoją ulubioną mieszankę do marynowania filetów.
  • Do marynaty możesz dodać 100 ml białego wytrawnego wina, które doda potrawie delikatnie cierpki posmak – sam alkohol wyparuje natomiast w procesie obróbki termicznej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

2. Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością...

3. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy