Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Greckie suflaki z czarnym sezamem i mieszanka sałat

Składniki:

Czas przygotowania
2 h 20 minut

2 filety z kurczaka

  • przyprawa gyros,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w paski o szerokości maksymalnie 2 cm, przyprawić mieszanką gyros i skropić oliwą z oliwek. Odstawić w marynacie do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowane mięso wbijamy na drewniane lub metalowe szpikulce/patyczki do szaszłyków. Staramy się, tworząc przeplatankę, pozostawić odstępy między mięsem tak, aby równomiernie się grillowały i pozostały soczyste w środku. Do grillowania możemy użyć zarówno tradycyjny grill drzewny, jak i gazowy, a grillując w domu patelni grillowej lub piekarnika z opcją grill.
Czas marynowania: 2h
Czas grillowania: 15minut
Podajemy z sałatką grecką i pieczywem lub ryżem.
 

Mini porady:

  • Jeżeli nie lubisz smaku przyprawy gros, skomponuj samodzielnie Twoją ulubioną mieszankę do marynowania filetów.
  • Do marynaty możesz dodać 100 ml białego wytrawnego wina, które doda potrawie delikatnie cierpki posmak – sam alkohol wyparuje natomiast w procesie obróbki termicznej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

2. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

3. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy