Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Greckie suflaki z czarnym sezamem i mieszanka sałat

Składniki:

Czas przygotowania
2 h 20 minut

2 filety z kurczaka

  • przyprawa gyros,
  • 20 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w paski o szerokości maksymalnie 2 cm, przyprawić mieszanką gyros i skropić oliwą z oliwek. Odstawić w marynacie do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowane mięso wbijamy na drewniane lub metalowe szpikulce/patyczki do szaszłyków. Staramy się, tworząc przeplatankę, pozostawić odstępy między mięsem tak, aby równomiernie się grillowały i pozostały soczyste w środku. Do grillowania możemy użyć zarówno tradycyjny grill drzewny, jak i gazowy, a grillując w domu patelni grillowej lub piekarnika z opcją grill.
Czas marynowania: 2h
Czas grillowania: 15minut
Podajemy z sałatką grecką i pieczywem lub ryżem.
 

Mini porady:

  • Jeżeli nie lubisz smaku przyprawy gros, skomponuj samodzielnie Twoją ulubioną mieszankę do marynowania filetów.
  • Do marynaty możesz dodać 100 ml białego wytrawnego wina, które doda potrawie delikatnie cierpki posmak – sam alkohol wyparuje natomiast w procesie obróbki termicznej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Ugotowane mięso z kurczaka to świetny i zdrowy składnik, który idealnie nadaje się do...

2. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

3. Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy