Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Fit burgery drobiowe

Składniki:

Czas przygotowania
90 minut

Składniki:
opakowanie udek z kurczaka bez kości i skóry Nasz Kurczak QAFP
cztery bułki pełnoziarniste
1/2 średniej czerwonej cebuli
kilka liści sałaty
1 duży pomidor
3 – 4 ząbki czosnku
4 łyżki pasty z papryki i bakłażana
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki czerwonej
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1/4 łyżeczki pieprzu
sól (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pokrój na mniejsze, podłużne kawałki. Umieść w misce, dodaj słodką paprykę, chili, pieprz i sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól (opcjonalnie) i 2-3 łyżki oliwy. Mięso marynuj minimum godzinę w lodówce (najlepiej pozostaw je w marynacie przez całą noc). Następnie piecz na patelni grillowej (ok.10 – 15 minut, czas pieczenia może być nieco dłuższy, jeśli przygotujesz duże kawałki mięsa).


Bułkę przekrój i podpiecz na patelni grillowej, tak aby jej wewnętrzna powierzchnia lekko się zrumieniła. Na ciepłej bułce ułóż liście sałaty oraz upieczone mięso, dodaj pastę warzywną, plasterki cebuli i pomidora.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

2. Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż....

3. Co zrobić, żeby po upieczeniu kurczak miał piękny aromat?

Piękny, apetyczny kurczak to połowa sukcesu, jednak pełnię smaku uzyskamy również dzięki...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy