Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Fit burgery drobiowe

Składniki:

Czas przygotowania
90 minut

Składniki:
opakowanie udek z kurczaka bez kości i skóry Nasz Kurczak QAFP
cztery bułki pełnoziarniste
1/2 średniej czerwonej cebuli
kilka liści sałaty
1 duży pomidor
3 – 4 ząbki czosnku
4 łyżki pasty z papryki i bakłażana
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki czerwonej
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
1/4 łyżeczki pieprzu
sól (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pokrój na mniejsze, podłużne kawałki. Umieść w misce, dodaj słodką paprykę, chili, pieprz i sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól (opcjonalnie) i 2-3 łyżki oliwy. Mięso marynuj minimum godzinę w lodówce (najlepiej pozostaw je w marynacie przez całą noc). Następnie piecz na patelni grillowej (ok.10 – 15 minut, czas pieczenia może być nieco dłuższy, jeśli przygotujesz duże kawałki mięsa).


Bułkę przekrój i podpiecz na patelni grillowej, tak aby jej wewnętrzna powierzchnia lekko się zrumieniła. Na ciepłej bułce ułóż liście sałaty oraz upieczone mięso, dodaj pastę warzywną, plasterki cebuli i pomidora.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Czy kurczaka powinno się jeść sztućcami?

Kurczaka je się zazwyczaj placami. Nawet w polskiej kulturze, gdzie potrawy spożywa się przy...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy