Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Faszerowane udka z kaszą, boczkiem i śliwką

Składniki:

Czas przygotowania
1 godzina 15 minut

Udka z kurczaka

  • 500 gram kaszy pęczak jęczmienny,
  • 400 gram boczku wędzonego surowego,
  • 15 gram śliwek kalifornijskich suszonych,
  • natka pietruszki,
  • musztarda,
  • warzywa konserwowe.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Śliwki kalifornijskie łączymy z pokrojoną, świeżą natką pietruszki. Składniki dokładnie mieszamy i powstałą w ten sposób masę równomiernie rozkładamy pod skórą kurczaka, a następnie zawijamy sznurkiem. Udko przyprawiamy łagodną musztardą i pieczemy przez około 45 minut. Podajemy z warzywami konserwowymi.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby bulion był klarowny?

Znakomite rezultaty na sklarowanie mętnego bulionu daje wlanie do niego surowego białka oraz...

2. Jak wzbogacić bulion?

W zależności od przeznaczenia, bulion możemy wzbogacić na kilka sposobów. Jeśli rozpuścimy w...

3. Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen,...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy