Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Faszerowane udka z kaszą, boczkiem i śliwką

Składniki:

Czas przygotowania
1 godzina 15 minut

Udka z kurczaka

  • 500 gram kaszy pęczak jęczmienny,
  • 400 gram boczku wędzonego surowego,
  • 15 gram śliwek kalifornijskich suszonych,
  • natka pietruszki,
  • musztarda,
  • warzywa konserwowe.

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Śliwki kalifornijskie łączymy z pokrojoną, świeżą natką pietruszki. Składniki dokładnie mieszamy i powstałą w ten sposób masę równomiernie rozkładamy pod skórą kurczaka, a następnie zawijamy sznurkiem. Udko przyprawiamy łagodną musztardą i pieczemy przez około 45 minut. Podajemy z warzywami konserwowymi.


drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać...

2. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

3. Jak przygotować panierkę do kurczaka?

Kurczak w panierce z krakersów. Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy