Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Chińska misa

Składniki:

Czas przygotowania
1 godzina 15 minut

1 filet z kurczaka,
1 noga z kurczaka

  • korzeń imbiru,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 słoik grzybów mun,
  • 1 słoik pędów bambusa,
  • 4 duże marchwie,
  • liść laurowy,
  • pieprz w ziarenkach,
  • sos sojowy,
  • 1 paczka makaronu chińskiego (grubego),
  • pęczek szalotki.

Sposób przygotowania:

Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub cienkie paseczki. Pokrojoną mieszankę warzywną dodajemy do wrzącego bulionu 5 minut przed podaniem, kiedy kurczak jest miękki. Kurczaka wyciągamy po około godzinie gotowania i kroimy w małe paski. Do miski wkładamy porcję ugotowanego makaronu i zalewamy wywarem z warzyw. Na koniec dodajemy pokrojonego kurczaka i przyozdabiamy posiekaną szalotką.

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Podajemy z makaronem chińskim lub sezamowymi plackami.

Mini porady:

  • Jeżeli lubisz twardsze warzywa, pokrój je w drobniejsze kostki i zalej gorącym wywarem bezpośrednio na talerzu.
  • Nie używaj soli – sos sojowy jest doskonałą alternatywą vegety i soli kuchennej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak po pieczeniu zyskał piękny złocisty kolor?

Nie ma nic bardziej kuszącego niż złociście przypieczony kurczak, oto kilka wskazówek, jak...

2. Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Kruche i soczyste mięso z kurczaka sprawi, że w naszym daniu rozsmakuje się każdy, kto go...

3. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy