Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Chińska misa

Składniki:

Czas przygotowania
1 godzina 15 minut

1 filet z kurczaka,
1 noga z kurczaka

  • korzeń imbiru,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 słoik grzybów mun,
  • 1 słoik pędów bambusa,
  • 4 duże marchwie,
  • liść laurowy,
  • pieprz w ziarenkach,
  • sos sojowy,
  • 1 paczka makaronu chińskiego (grubego),
  • pęczek szalotki.

Sposób przygotowania:

Kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami ciepłej wody. Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy i kroimy w słupki lub cienkie paseczki. Pokrojoną mieszankę warzywną dodajemy do wrzącego bulionu 5 minut przed podaniem, kiedy kurczak jest miękki. Kurczaka wyciągamy po około godzinie gotowania i kroimy w małe paski. Do miski wkładamy porcję ugotowanego makaronu i zalewamy wywarem z warzyw. Na koniec dodajemy pokrojonego kurczaka i przyozdabiamy posiekaną szalotką.

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Podajemy z makaronem chińskim lub sezamowymi plackami.

Mini porady:

  • Jeżeli lubisz twardsze warzywa, pokrój je w drobniejsze kostki i zalej gorącym wywarem bezpośrednio na talerzu.
  • Nie używaj soli – sos sojowy jest doskonałą alternatywą vegety i soli kuchennej.

drukuj

Wspieramy:

Porady kuchenne

1. Co zrobić, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę?

Apetycznie chrupiąca, aromatyczna, doskonale przypieczona skórka to sekret idealnego smaku...

2. Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie...

3. Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie...

Newsletter

Smaczne i zdrowe przepisy