Roladki drobiowe w szynce parmeńskiej z purée z selera z sosem wiśniowym

Składniki:

Czas przygotowania
1 h 15 minut

filet z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP

  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego,
  • 2 łyżki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawa do grilla.


Purée z selera:

  • 3 średniej wielkości selery,
  • łyżka masła,
  • 500 ml mleka,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa do smaku.
     

Sos wiśniowy:

  • 2 szklanki wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekaną pietruszkę, nastepnie mieszamy składniki. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastry szynki parmeńskiej, na to pierś kurczaka i układamy farsz serowo - ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem i stawiamy na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemy około 15-20 minut, co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.

 

Do garnka wkładamy obrane i pokrojone selery, które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny. Gotujemy do miękkości i przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemy blenderem. Możemy dodać odrobinę mleka, jeśli będzie za gęste.

 

Do rondla dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.