Piwny kurczak

Składniki:

Czas przygotowania
4- 5 godzin

1 kurczak

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5-6 kropel sosu Tabasco,
  • ½ l piwa w szklanej butelce.

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy składniki marynaty. Świeżo zmielony pieprz i sól, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku, słodką paprykę i rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco.
Uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego kurczaka. Ważne jest to, aby mięso było pokryte marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Zamkniętą butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, w celu usunięcia etykiety. Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu.
Schłodzonego i zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie nakładamy na butelkę z piwem.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180⁰C, do momentu, aż skórka stanie się złocista.

W brytfannie można ułożyć kilka ziemniaków w mundurkach owiniętych folią aluminiową. Pieczone ziemniaki z piwnym kurczakiem będą stanowiły wyśmienite danie.