Nóżki z kurczaka imbirowo-śliwkowe

Składniki:

Czas przygotowania
50 minut

4 ćwiartki z kurczaka Nasz Kurczak

Składniki Na Marynatę (ona sama później utworzy nam sos):

35-40 g suszonych śliwek

4 średnie ząbki czosnku

4 łyżki miodu

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu Worcestershire

1 czubata łyżeczka imbiru

2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
 

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka obrać ze skóry oraz zbędnego tłuszczu. Umyć. Osuszyć.


Śliwki suszone zmielić w wybrany przez siebie sposób (ja poradziłam sobie z tym poprzez przeciśnięcie ich przez praskę do czosnku; uprzednie próby starcia ich na tarce o średnich oczkach nie było dobrym pomysłem).
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać.
Dla pewności, aby marynata była gładka, powinniśmy ją zmielić blenderem (chodzi tu przede wszystkim o śliwki suszone; jeśli jednak nie mamy możliwości zmielenia marynaty blenderem radzę dwukrotnie przepuścić przez praskę do czosnku śliwki, co rozdrobni je bardziej, a tego potrzebują).

Włączyć piekarnik na 200*C.

Blaszkę po pieczenia/Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Mięso naciąć w 3-4 miejscach na długość ok. 5 cm. Obtoczyć w marynacie.
Pozostałość marynaty wylać na mięso i na blaszkę. Włożyć kurczaka do pieca.

Piec bez przykrycia 30-35 min. do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a marynata na
nim lekko się zapiecze. Mięso wyciągnąć na talerz.

Marynatę pozostałą na blaszce/naczyniu do zapiekania:
a) w takiej postaci jaka znajduje się po upieczeniu można użyć do polania ziemniaków lub ryżu

b) dodać odrobinę przegotowanej wody i zamieszać wszystko, aby sos połączył się z wodą
c) zebrać całość marynaty wraz z tłuszczem mieszczącym się w naczyniu, w którym piekliśmy mięso, przełożyć do garnuszka, dolać wodę i rozrobić z mąką dla uzyskania sosu
Ja skorzystałam z opcji "c" i dolałam tyle wody, aby uzyskać pojemność 350-400 ml esencjonalnego sosu, który rozrobiłam z 1 pełną łyżką mąki kukurydzianej/pszennej/ziemniaczanej.

Mięso i sos podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie np. czerwonej kapusty.