Miodowe skrzydełka z kolendrą

Składniki:

Czas przygotowania
35 do 40 minut

skrzydełka z kurczaka

  • papryczka chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z limonki,
  • miód akacjowy,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra,
  • avocado,
  • świeże razowe pieczywo.

 


 

Sposób przygotowania:

Papryczkę kroimy drobno, wcześniej wycinając gniazdo nasienne, dodajemy oliwę, miód i świeżą kolendrę. Skrzydełka zanurzamy w marynacie i bezpośrednio przekładamy na ruszt w piekarniku, grill drzewny lub patelnię z karbonowym dnem. Przyprawiamy pieprzem lub solą.

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas grillowania: 20 minut
Podajemy z sałatką z avocado lub świeżym pieczywem razowym.

Składniki:
1 dojrzałe avocado,
1 duży pomidor,
1 średnia cebula,
posiekany szczypiorek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka musztardy,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:

Avocado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w pióra i mieszamy z resztą składników. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, musztardy i oliwy z oliwek, a następnie zalewamy nim sałatkę. Na koniec doprawiamy całość pieprzem i solą do smaku.