Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jakie zioła pasują do kurczaka?

Dodawanie ziół ma na celu nie tylko wzbogacenie smaku potrawy. Przyprawy pomagają w trawieniu oraz zabezpieczają mięso przed utratą naturalnych soków.


Przedstawiamy listę ziół, które szczególnie pasują do kurczaka:


Oregano – jest doskonałe do wszelkiego rodzaju zapiekanek z kurczakiem, szczególnie tych, które zawierają również pomidory i ser.


Rozmaryn – doskonały do kurczaka pieczonego w całości. Zaostrza smak i nadaje potrawie charakteru.


Bazylia – trudno wyobrazić dobie zapiekankę czy makaron z dodatkiem kurczaka bez bazylii. Uniwersalna przyprawa, która sprawdzi się w większości przepisów.


Natka z pietruszki i czosnek – duet idealny! Poprawia smak wszystkich dań. Szczególnie sprawdza się w potrawach z mielonego mięsa.


Koperek – warto dodać do gotowanych dań z kurczaka takich jak zupy czy sosy. Wspaniały do delikatnych potraw.


Szałwia – polecana jest zwłaszcza do pieczonego i duszonego kurczaka.


Warto też eksperymentować. Odkrywać nowe smaki i połączenia.


drukuj
Porada 21/25

Smaczne i zdrowe przepisy