Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak zrobić galaretkę z kurczaka

Galaretka z kurczaka jest nie tylko źródłem białka, dzięki żelatynie dostarcza również kolagen, który jest bardzo ważny dla prawidłowego działania stawów, ścięgien i więzadeł.


Przygotowanie galaretki zaczynamy od ugotowania „chudego” rosołku. Do garnka wkładamy filet z kurczaka i ulubione warzywa (koiecznie marchewkę), zalewamy wodą i gotujemy.


Ugotowany rosół przecedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Filet i warzywa kroimy w niewielkie kawałki.


Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodajemy do rosołu i zagotowujemy.


Pokrojone mięso i warzywa wkładamy do miseczek. Możemy dodać również inne ulubione warzywa, na przyklad zielony groszek, kukurydzę, pieruszkę lub paprykę. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia i smakowe upodobania.
Całość zalewamy rosołem podgrzanym z żelatyną.


Po ostudzeniu miseczki wkładamy do lodówki, by żelatyna stężała.


Na zdrowie!


drukuj
Porada 23/25

Smaczne i zdrowe przepisy