Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak zamrażać i rozmrażać drób

Jeśli nie planujemy przygotowywać potrawy z mięsa świeżego możemy je zamrozić. Zamrożenie opóźnia psucie się produktów spożywczych, zmniejszając aktywność enzymów uczestniczących w procesach prowadzących do zepsucia oraz zapobiega namnażaniu się w nich mikroorganizmów. Woda zawarta w produktach zamarzając, tworzy drobne kryształki i staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Jednak większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa zamrażanie. Dlatego należy zachować ostrożność zarówno przed zamrożeniem jak i po rozmrożeniu produktu spożywczego.
Mięso drobiowe najlepiej jest mrozić natychmiast po powrocie z zakupów. Uchroni je to przed rozwojem bakterii. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa do mrożenia. Surowego mięsa nie musimy myć, jeśli zaś było myte, należy je dokładnie osuszyć. Aby zapewnić wysoką jakość mięsa, należy dostosować wielkość porcji do późniejszego przygotowywania posiłku. Przygotowane mięso należy zapakować w plastikową torebkę lub pozostawić w oryginalnym opakowaniu, dodatkowo pocięte kawałki oddzielamy od siebie nawoskowanym papierem lub folią, by później łatwiej było rozmrozić i porcjować mięso. Gwarantuje to krótki czas zamrażania i zachowuje jakość zbliżoną do jakości świeżego mięsa. Można również wcześniej skropić mięso sokiem z cytryny, co opóźni rozwój bakterii na jego powierzchni. Należy unikać pakowania mięsa w torby otrzymane w supermarkecie. Wykonane na nich nadruki mogą być źródłem niebezpiecznych związków chemicznych.

W domowej zamrażarce mięso z kurczaka może być bezpiecznie przechowywane przez miesiąc bez wpływu na jego jakość.

Rozmrażanie powinno przebiegać z zachowaniem kilku ważnych zasad. Przede wszystkim, jeśli chcemy, by mięso jak najdłużej zachowało swe walory, powinniśmy je rozmrażać powoli, bez dostępu światła w temperaturze 4-7°C, a więc po prostu przełożyć z części mrożącej lodówki do części chłodzącej. Drugą metodą rozmrażania jest rozmrażanie przy użyciu wody. To dopuszczalny sposób, ale trzeba wówczas owinąć mięso folią i zmienić wodę po około 30 minutach.  Trzeci sposób stanowi rozmrażanie w kuchence mikrofalowej – wówczas musimy jak najszybciej poddać produkt dalszej obróbce.


drukuj
Porada 10/25

Smaczne i zdrowe przepisy