Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak usmażyć udka z kurczaka na patelni

Smażąc uda musimy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: czas smażenia oraz temperaturę.


Temperatura nie może być zbyt wysoka, ponieważ kurczak spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowy.


Na patelnię wlewamy odrobinę oleju (tak, by olej pokrył dno patelni). Udka kładziemy na rozgrzanej patelni (udka należy wcześniej przyprawić) i gdy tylko zaczną się smażyć zmniejszamy ogień. W trakcie smażenia udka kilkakrotnie obracamy, nakłuwamy widelcem tak, by tłuszczyk mógł swobodnie wyciekać.


Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię pokrywką.


Udka powinniśmy smażyć około 30 minut


drukuj
Porada 25/25

Smaczne i zdrowe przepisy