Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak uratować przesoloną zupę

Czy przesoloną zupę musimy wylać? Niekoniecznie! Wystarczy jeden z kilku prostych zabiegów, by uratować obiad:

 

  • Do zupy wrzuć dwa surowe białka jajka (białko wiąże sól), następnie przecedź zupę przez sitko lub zbierz z powierzchni ścięte białko.
  • Do zupy można też wrzucić pokrojone jabłko. Po 10 minutach gotowania słony smak zniknie, a zupa wcale nie będzie miała jabłkowego posmaku.
  • Można też rozcieńczyć zupę dolewając przegotowaną wodę, choć po takim zabiegu zupa może okazać się za bardzo rozwodniona i bez smaku.
  • Za słony smak można też rozcieńczyć dodając do zupy jogurt lub śmietanę.
  • Kolejnym sposobem jest dodanie surowego, obranego dużego ziemniaka. Ziemniaka nie kroimy, dodajemy go w całości. W ciągu 10 minut gotowania ziemniak wchłonie nadmiar soli. Ziemniaka należy wyjąc z zupy po 10 minutach gotowania.


drukuj
Porada 22/25

Smaczne i zdrowe przepisy