Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak upiec kurczaka bez tłuszczu?

Wiosną zaczynamy zwracać większą uwagę na swoją dietę. Czy to oznacza, że powinniśmy całkiem zrezygnować z pieczonego mięsa? Niekoniecznie!


Jak upiec kurczaka, żeby zawierał mniej tłuszczu i był odpowiedni dla osób na diecie, nie tracąc równocześnie walorów smakowych?
Kurczaka należy najpierw oczyścić i włożyć do naczynia do pieczenia. Przyprawić według swojego gustu, zalać wodą (około 2-3 cm) i przykryć pokrywką. Kurczaka w wodzie pieczemy w temperaturze około 150 stopni Celsjusza przez jedną godzinę.


Po godzinie zlewamy wodę z wytopionym tłuszczem.


Jeśli chemy obniżyć kalorycznosć posiłku dobrym rozwiązaniem jest również zdjęcie z kurczaka skóry.


drukuj
Porada 24/25

Smaczne i zdrowe przepisy