Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak przygotować panierkę do kurczaka?

  • Kurczak w panierce z krakersów.

Pierś z kurczaka należy namoczyć w maślance i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy pierś z lodówki i posypujemy rozgniecionymi drobno krakersami. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 220 stopni, na ok. 30 minut. Pamiętajmy tylko o tym, by nie doprawiać kurczaka solą, bo słony smak zapewnią mu krakersy.

  • Kurczak w panierce z mąki z dodatkiem proszku do pieczenia.

Skrzydełka lub pokrojone piersi marynujemy minimum 2 godziny w mieszance przypraw: sól, pieprz, curry, papryka słodka, oregano, sos sojowy, kilka łyżek oleju, cebula w plastrach, liść laurowy. Panierkę przygotowujemy poprzez dodanie do mąki (jedna szklanka) szczypty soli, zmielonego czarnego pieprzu oraz płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, namaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące wymieszanej proszkiem do pieczenia, wkładamy na rozgrzany na patelni olej - ok.2cm.
Mąkę z proszkiem wsypujemy do pojemnika z przykrywką, następnie wkładamy kilka skrzydełek lub pokrojonych plastrów fileta obtoczonych już w jajku. Zamykamy pojemnik przykrywką i delikatnie obracamy i potrząsamy do momentu, kiedy wszystkie elementy dokładnie zostanę obtoczone w mące. Otwieramy pudełko i wrzucam kurczaka na rozgrzany olej. Smażyć z obydwu stron na ciemnozłoty kolor.

  • Kurczak w sezamowej skórce.

Filet z kurczaka oprószamy mąką, następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i w sezamie. Mięso wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem z dodatkiem masła. Smażymy około 10 minut na każdej stronie.

  • Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych.

Skrzydełka namaczamy przez ok. 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. W celu wykonania marynaty przygotowujemy jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Na talerzu należy wymieszać i bułkę tarta w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Skrzydełka odsączyć z wody,
następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami, a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz
w bułce. Następnie w wysokim naczyniu (np. patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła (doda to aromatu). Gdy tłuszcz bardzo się rozgrzeje, wrzucić do niego panierowane skrzydełka.


drukuj
Porada 11/25

Smaczne i zdrowe przepisy