Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak przechowywać kurczaka

 Świeże mięso z kurczaka powinno się przechowywać w temperaturze między 0 a 4 stopnie Celsjusza. Mięso nie powinno spędzać w temperaturze pokojowej dłużej niż kilka godzin. Po powrocie z zakupów należy natychmiast schować mięso do lodówki.

Kawałki kurczaka można przechowywać w lodówce do 24 godzin, natomiast całego kurczaka – do trzech dni. Przechowujmy go szczelnie zapakowanego, tak żeby nie miał kontaktu z innymi produktami.

W przypadku zapakowanego mięsa sprawa jest prostsza – wystarczy włożyć pudełka do lodówki. Hermetycznie opakowanie produktów Nasz Kurczak zapewnia bezpieczeństwo i świeżość produktu nawet do 8 dni.

Jeżeli nie chcemy gotować tego samego dnia lub zamierzamy wykorzystać tylko część kupionego mięsa, lepiej kurczaka zamrozić. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość oraz unikniemy rozwoju niebezpiecznych bakterii.

Mięso z kurczaka najlepiej podzielić na mniejsze porcje i schować do woreczków do mrożenia w osobnych woreczkach. Kawałki mięsa można też rozdzielić kawałkami pergaminu, żeby je łatwiej było je wyjmować.

Kurczaka zamrożonego w całości można przechowywać w zamrażarce (-18 stopni) do 12 miesięcy. Kawałki świeżego kurczaka należy zużyć w ciągu 3 miesięcy od daty zamrożenia.

 


drukuj
Porada 17/25

Smaczne i zdrowe przepisy