Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak przechowywać drób?

Aby przechowywane przez nas mięso kurczaka zachowało jak najlepszą jakość, musimy najpierw dokonać dobrego zakupu. Mięso powinno być jędrne, o prawidłowym kolorze, nie posiadać żadnych zadrapań, skaleczeń, siniaków, a kości nie powinny być połamane. Musisz mieć pewność, że mięso nie było zamrażane. Opakowanie hermetyczne daje nam gwarancje higieny, wygodę oraz gwarancję braku manipulowania datą przydatności do spożycia. Prawidłowo oznakowane opakowanie może być dla nas cennym źródłem informacji, dzięki którym zrobimy bezpieczne i zgodne z naszymi oczekiwaniami zakupy.

Jeżeli robisz zakupy w supermarkecie, mięso wybieraj prawie na samym końcu, aby skrócić czas, w jakim znajduje się ono poza lodówką. Optymalna temperatura przechowywania świeżego mięsa z kurczaka to przedział od 0°C do 4°C. Mięso nie powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej dłużej niż trzy godziny.

Kupując świeży towar bez opakowania, nie jesteśmy w stanie określić terminu przydatności do spożycia. Termin ważności znajdujący się na etykiecie precyzyjnie określa nam czas, jaki pozostał na przechowywanie mięsa w lodówce.

Potrawy przygotowane z kurczaka mogą być przechowywane lodówce przez 3-4 dni. Gotowe potrawy z drobiu powinny być przechowywane w lodówce, w temperaturze 4 °C lub niższej. Jeżeli chcesz je odgrzać, powinny uzyskać temperaturę co najmniej 75°C.
 


drukuj
Porada 9/25

Smaczne i zdrowe przepisy