Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak porcjować tuszkę kurczaka?

W celu samodzielnego porcjowania kurczaka potrzebna jest duża drewniana deska i ostry nóż. Pomocne mogą być również nożyce do mięsa. Oczywiście, przed przystąpieniem do zadania, należy kurę dokładnie umyć i usunąć pozostałości znajdujące się w środku.

Lekcja porcjowania kurczaka:

  • Przecinamy kurczaka na pół, od szyi, wzdłuż do samego końca. Powstałe w ten sposób dwie części łatwiej porcjować na mniejsze kawałki.
  • Od każdej połówki odcinamy skrzydła.
  • Następnie od wewnętrznej strony, na wysokości kości udowej, ucinamy nogi jednym ruchem z jednej i drugiej strony. Jeśli kawałki są zbyt duże, w miejscu złączenia odcinamy pałkę od reszty.
  • Z pozostałej klatki piersiowej wycinamy pierś, którą kroimy na pół.
  • Pozostałe części wraz z kręgosłupem można przeciąć na mniejsze kawałki, używając specjalnych nożyc.


drukuj
Porada 7/25

Smaczne i zdrowe przepisy