Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Jak pokroić pieczonego kurczaka?

Odpowiedni sposób krojenia drobiu upieczonego w całości jest bardzo ważny. Pozwoli uzyskać eleganckie porcje mięsa, przy zachowaniu ich smaku i soczystości. Do krojenia potrzebny jest ostry nóż. Krojenie rozpoczynamy od głębokiego nacięcia mięso między udem a piersią kurczaka. Udo odchylamy na bok i nożem kroimy je w stawie. Aby odciąć podudzie od uda, tniemy nożem w stawie łączącym obie porcje. Następnie odcinamy skrzydła i przecinamy pierś kurczaka wzdłuż mostka. Mięso z piersi odcinamy nożem od kości a następnie kroimy je na płaty.


drukuj
Porada 8/25

Smaczne i zdrowe przepisy