Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

 Idealnie soczysty filet z kurczaka do sałatek? Nic prostszego, trzeba tylko przestrzegać kilku zasad.

Najpierw ostrożnie rozbij pierś rączką lub płaską stroną noża, tak by miała jednakową grubość. Następnie dopraw filety solą, pieprzem i otocz delikatnie w mące. Pamiętaj aby piersi miały przed smażeniem temperaturę pokojową, w tym celu wyjmij je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.

Filet smaż na rozgrzanej patelni na średnim ogniu (najlepiej żeby patelnia wykonana była ze stali nierdzewnej). Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dodaj masło, odczekaj chwilę a następnie zamieszaj. Pierś z kurczaka podsmażaj przez około minutę z jednej strony, następnie obróć na drugą. Teraz zmniejsz ogień a patelnię przykryj pokrywką. Smaż filet przez 10 minut i wyłącz ogień, ale jeszcze przez chwilę nie podnoś pokrywki.


drukuj
Porada 20/25

Smaczne i zdrowe przepisy