Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Kruche i soczyste mięso z kurczaka sprawi, że w naszym daniu rozsmakuje się każdy, kto go spróbujmy. Oto kilka sposobów na idealnie przygotowanego kurczaka.

  • Przed przyprawieniem zanurzmy tuszkę albo jej kawałki zanurzymy kilka razy na przemian w bardzo gorącej i bardzo zimnej wodzie.
  • Na dno brytfanki wlejmy pół szklanki wody, bulionu lub soku z jabłek.
  • Wsuńmy pod skórkę kawałeczki masła. Masło można zmieszać z ziołami np. tymiankiem lub majerankiem, uzyskując tym samym dodatkowe walory smakowe.
  • Skropmy kurczaka sokiem z cytryny.
  • Natrzyjmy dobrze kurczaka ulubionymi ziołami (np.: curry, ziołami prowansalskimi, słodką papryką) i solą i zostawmy na godzinkę. Następnie w małym kubku wymieszajmy pozostałe zioła z oliwą. Umieśćmy kurczaka na kratce i wstawmy do piekarnika, a poniżej wstawmy blachę wypełnioną wodą. Zapiekajmy w temperaturze 180 stopni (zgodnie z zasadą - niecała godzina na kilogram kurczaka). Na 20 minut przed końcem posmarujmy kurczaka oliwa z ziołami. Wykorzystajmy do tego pędzel kucharski lub łyżkę.


drukuj
Porada 3/25

Smaczne i zdrowe przepisy