Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.

Porady kuchenne

Co wpływa na wysoką wartość odżywczą mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest najbardziej odżywczym mięsem, które charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Mięso jest soczyste, miękkie i kruche, ma delikatną strukturę tkanek, jest równomiernie przesycone tkanką tłuszczową, zawiera mniej tkanki łącznej, co czyni je lekko strawnym. Wartość odżywcza białek mięsa drobiowego jest oceniana przez ekspertów żywienia znacznie wyżej niż białek innych gatunków mięs. Niska zawartość czerwonego barwnika w mięśniach sprawia, że mięso drobiowe określane jest mianem mięsa białego.


drukuj
Porada 15/25

Smaczne i zdrowe przepisy